Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Zakon o MIO u hitnom postupku

penzioneri1

Federalna vlada predložila je po hitnom postupku Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO). Taj akt je u predloženom dnevnom redu sjednice Doma sazvane za 27. travanj.

Novi zakon uvodi potpunu pravičnost i red u mirovinski sustav, tvrde iz Vlade. Posebno ističu da donosi financijsku stabilnost.

Obrazlažući zašto je predložena hitna procedura, Vlada navodi veoma složeno trenutno financijsko stanje Federalnog zavoda MIO u segmentu održavanja dostignutog nivoa i redovnosti isplate mirovina. Daljnje održavanje važećeg zakona dovodi do značajnog deficita i stvaranja gubitaka, što dovodi u pitanje funkcioniranje mirovinskog sustava, navedeno je također.

”Ocijenjeno je da se radi o zakonu kojim se uređuju pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i čije bi donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za mirovinski sustav, odnosno Federaciju Bosne i Hercegovine, radi čega predlažemo donošenje zakona po hitnom postupku”, citat je iz obrazloženja Vlade koja se pritom poziva i na poslovničke mogućnosti u Parlamentu.

Rješenja u novopredloženom zakonu dovode do smanjenja “pritiska” na mirovinski sustav jer postepeno pooštravaju uvjete za ostvarivanje prava na starosnu i obiteljsku, uz izuzetke koji su primjereni socioekonomskim prilikama u Federaciji BiH, na odgovarajući način proširuju mirovinski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sustava MIO, a time i smanjenje troškova nositelja osiguranja. Zakon je bitan ne samo radi stabilnosti mirovinskog sustava već i za cjelokupan reformski proces u Federaciji BiH.

Od usvajanja ovog zakona zavisi sudbina 400 tisuća umirovljenika i još najmanje toliko članova njihovih obitelji, kao i nastavak realizacije Reformske agende, navela je također Vlada.

Izvor: Bljesak.info

Komentari su zatvoreni.