Vruće pregovaračko ljeto

SindikatSnagaRadnika3

Ovih dana održano je nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o problemima u obrazovanju, ali nikakvih konkretnih dogovora i dalje nema. Organizacijske sheme, tehnološki višak, kolektivni ugovor i povećanje koeficijenata samo su neke od tema koje su pred županijskom Vladom i sindikatima prosvjete.

Kako je rekao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, prije dogovora vezanog uz organizacijske sheme treba riješiti pitanje novog kolektivnog ugovora i povećanja koeficijenta.

Prema riječima g. Slavka Lauša, prosječna plaća članova Sindikata koji vodi je nešto iznad 800 maraka i Sindikat traži da plaća bude povećana za oko 100 maraka.

”Prije svih, moramo riješiti ove zahtjeve. Zato ne očekujem da ćemo pitanje organizacijskih shema riješiti prije 20. kolovoza. S druge strane, ako se ova pitanja ne riješe, nova školska godina će početi štrajkovima”, izjavio je Lauš za Večernji list.

Sindikat učitelja HNŽ-a će ovih dana intenzivirati pregovore s Vladom, odnosno ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a dr. sc. Rašidom Hadžovićem koji je na čelu pregovaračkoga tima.