Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja ?

klupe-ucionica-prazne

 

Proces uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je počeo školske 2004/05. godine, zaživio je bez dovoljne analize i pripreme što je danas otvorilo pitanje povratka na osmogodišnje osnovno obrazovanje.

Devetogodišnje osnovno obrazovanje treba detaljnu analizu. Zaključak je ovo rasprave održane u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. U javnosti su se pojavile i informacije da bi devetogodišnje obrazovanje ponovo trebalo zamijeniti osmogodišnjim, barem kada je riječ o ovoj županiji.

“Sustav je zaživio i mislim da treba raditi na njemu. Ne činiti ponovno pogreške i vraćati se bez detaljnih priprema i analiza”, smatra Stipe Vrljić, direktor Treće osnovne škole u Mostaru.

Devetogodišnje obrazovanje, barem što se tiče Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije, ne predstavlja najveći problem. Međutim, ističu da su, općenito, reforme u obrazovanju neophodne.

“Mi samo pričamo, nigdje promjene nema, nemamo zakona, nemamo pedagoških standarda, nemamo kolektivnog ugovora, nemamo podzakonskih akata”, naglašava Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a. Međutim, u ovom trenutku vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja je nemoguće provesti, jer bi bez planske reforme čak doveo i do tehnološkog viška.

 

Izvor: federalna.ba

Komentari su zatvoreni.