Slavko Lauš: Trebalo bi zatvoriti škole!

slavko-laus

Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i županijske Skupštine nisu se pojavili na današnjem sastanku predstavnika Sindikata učitelja HNŽ-a, Saveza sindikata osnovnog obrazovanja Federacije BiH, Vijeća roditelja te predstavnika tvrtke “Mo-Bus” i direktori škola, a koji je održan s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

– Mora se pronaći način za riješenje ovog problema. Vjerujem kako će Skupština HNŽ-a u utorak donijeti zakon kojim će regulirati ovu oblast kako bi završile muke roditelja, nastavnika i mislim da bi to bio pravi spas za sve nas u ovoj županiji – kazao je u izjavi za novinare gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je kako od 8782 učenika u osnovnom obrazovanju, njih 2 320 koji koriste prejevoz i ne dolaze na nastavu.

– Ovo je alarmantno stanje, odnosno izvanredno stanje te bi možda trebalo zatvoriti škole – kazao je Lauš, ističući kako će Vijeće roditelje, Sindikat, ravnatelji škola uputiti zajednički dopis prema županijskom ministru prosvjete, znanosti, kulture i sporta Zlatku Hadžiomeroviću, odnosno prema Vladi HNŽ-a i Skupštini.

– Nedolaskom predstavnika županijske Vlade i Skupštine pokazali su tko je krivac i tko je doveo našu djecu, prosvjetare i općenito obrazovanje na ovaj prosjački štap – kazao je Lauš.

Upitan da prokomentira nedolazak predstavnika županijske vlasti, Bešlić je naveo kako ne bi to komentirao jer ne zna razloge njihova nedolaska.

– Razgovarao sam s premijerom Denisom Lasićem koji je rekao da neće moći doći, ali da je siguran da će to pitanje biti u utorak na Skupštini i da će ga HDZ podržati. Sad, kako će to završiti, to ćemo vidjeti – kazao je Bešlić.

Darko Drmać iz Vijeća roditelja Osnovne škole “Bartol Kašić” u Rodoču kazao je kako se na današnjem sastanku trebala završiti “trakavica oko prijevoza i materijalnih troškova” ali se to nije dogodilo jer se sastanku nisu odazvali predstavnici Županije.

– Prosvjedovat ćemo ispred zgrade Skupštine HNŽ-a, a 6. veljače bit će blokada prometnice u Rodoču na dva mjesta i to ujutro u 7.30 sati – najavio je Drmać.

Inače, problem oko prijevoza učenika nastao jer Grad Mostar i Vlada HNŽ-a prebacuju odgovornost oko toga tko treba plaćati materijalne troškove školama, uključujući i prijevoz učenika i nastavnika.

Grad Mostar poziva se na presudu Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju HNŽ-a s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Županijska Skupština će o tom problemu raspravljati 4. veljače, a iz Gradske uprave istaknuli su kako će poštovati odluku županijske Skupštine o tom pitanju kakva god bila.

FENA