Sjednica Malog vijeća Sindikata učitelja u HNŽ-u

?????????????

U Osnovnoj školi fra Petra Bakule u Mostaru, 11. travnja 2016. godine, održan je redovit sastanak Malog vijeća Sindikata učitelja. Na sjednici, na poziv Sindikata, gostovao je Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ-a dr.sc. Rašid Hadžović. Sjednicom je predsjedavao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja. Pod točkom Dnevnog reda ”Aktualna problematika”, ministar je odgovarao na mnogobrojna pitanja sindikalnih povjerenika kojih i nije bilo teško pronaći jer su se akumulirala dugogodišnjim neradom ministarstva. ”Novi” ministar je cijela dva sata odgovarao na pitanja ili sudjelovao  u raspravi od kojih izdvajamo neka od njih:

• Kad će biti usvojeni novi Pedagoški standardi?
  • Hoće li se i kada, započeti rad na novom Kolektivnom ugovoru?
  • Kad će se povećati plaće u osnovnom obrazovanju?
  • Postoje li konkretne mjere rješavanja pravomoćnih presuda – ”tužbi”?
  • Devalvacija učiteljskog poziva u odnosu na druge zaposlenike u županiji i cijelom Društvu?
  • Niz pitanja iz Radnog prava vezanih za specifičnost učiteljskog poziva?

U određenim situacijama sam ministar, bez koncenzusa Vlade, teško će i započeti rješavati probleme jer svaki od spomenutih nosi značajno povećanje Proračuna. Ono što možemo prenijeti svojim članovima je kako postojeći ministar ulijeva određenu dozu optimizma kad je riječ o rješavanju nagomilanih problema. Sindikate je prihvatio kao partnere u rješavanju istih. Ali,… Poučeni iskustvom i slatkorječivošću političara, njegovu valorizaciju očekujemo u prvoj ozbiljnoj situaciji, a to će biti tijekom idućih mjeseci oko izrade i usvajanja Kolektivnog ugovora.