Sjednica Malog vijeća sindikata učitelja HNŽ-a – 17.5.2018.

Bez naslova

Sjednica Malog vijeća sindikata učitelja HNŽ-a, održana je 17. svibnja 2018.g., četvrtak, s početkom u 18:00 sati u prostorijama Osnovne škole fra Petra Bakule.

Od 25 sindikalnih povjerenika sjednici su nazočila 24 povjerenika, dok je svoj izostanak opravdao 1 sindikalni povjerenik. Sjednici su nazočili o članovi Sindikata Osnovnog obrazovanja HNK-a: g. Omer Tipura, predsjednik Sindikata; g. Rašid Hadžović, ministar prosvjete; g. Sudo Marić, pomoćnik ministra i g. Elvir Heljić, savjetnik ministra. Ispred Vlade HNŽ-a nazočila je gđa Tanja Vučić i ravnatelj Zavoda za školstvo, g. Željko Ćorić. Sjednicu je vodio predsjednik sindikata učitelja HNŽ-a g. Slavko Lauš, a zapisnik gđa Anita Ristić.

Dnevni red:

1. Aktualna problematika

Dnevni red jednoglasno je usvojen.

Ad.1.

Na sastanku se razgovaralo o zahtjevima zbog kojih je održan štrajk upozorenja. U razgovorima dva zahtjeva su riješena, od kojih je prvi vraćanje porodiljama 100% ali samo za one koje su nalaze na proračunu te drugi zahtjev, da svi oni koji su uposleni do 30.lipnja 2018.godine će dobiti regres.

Ministar prosvjete g. Rašid Hadžović kazao je da će idući tjedan školama doći naputak o korištenju godišnjih odmora za djelatnike koji su uposleni do 30.6.2018.godine.

Što se tiče neisplaćenih tužbi kazano je da to nije u nadležnosti Ministarstva.

Ministar je još kazao da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju gotov te da se čeka kada će biti na javnoj raspravi. Dodao je da će taj isti Zakon staviti na stranice ministarstva kako bi svi mogli davati komentare.

Ministar je kazao da bi bilo dobro da se Kolektivni ugovor sada potpiše pa da se naknadno traži Odluka o usvajanju koeficijenata u pregovorima s Vladom.

Zaključak donesen na sastanku je da se u idućem tjednu zakaže sastanak s Vladom kako bi se moglo razgovarati o koeficijentima. Istaknuto je ako se riješe koeficijenti u našu korist mi smo spremni potpisati Kolektivni ugovor. Zatraženo je da se obrati na obračunavanje plaća spremačicama, koje su po Zakonu oštećene jer im se uzima po 27 KM.

Sastanak je zaključen u 20:00.

Zapisničar

Anita Ristić, dipl.iur