Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Sindikat – kolektivna snaga radnika

SindikatSnagaRadnika3

Javni sastanak “Sindikat, kolektivna snaga radnika” održan je u organizaciji Centra za građansku suradnju (CGS) Livno i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava. Inače, ovaj projekt, kao i projekt ”Zajedno za radnička prava”, podržava Međunarodni Olof Palme centar.

Na sastanku se govorilo o ulozi, važnosti i funkciji sindikata, kao i o tome zbog čega je važno biti član sindikata, te kako pokrenuti i osnovati sindikat.

Velika većina sindikata u Bosni i Hercegovini razjedinjena je u dosluhu s politikom i političarima, rečeno je na javnom sastanku “Sindikat, kolektivna snaga radnika” održanom u utorak u Mostaru.

Izvršna direktorica Centra za građansku suradnju Livno Zulka Baljak rekla je kako je cilj sastanka podsjetiti postojeće sindikate koja im je osobna svrha, zadaća te ih podsjetiti da moraju biti aktivniji u borbi za zaštitu radnika. – Više aktivizma sindikatima bi dalo značajniju ulogu, poslodavci i vlast bi ih više doživljavala kao partnere, a ne kao nepotrebni višak. Želimo potaknuti radnike u privatnom sektoru da se konačno počnu organizirati jer kao pojedinci ne mogu postići nikakva bolja prava za sebe – kazala je Baljak.

Dodala je kako je velika većina domaćih sindikalnih organizacija slabašna, razjedinjena, u dosluhu s politikom i političarima, što je jako loše za sindikalni pokret.

Predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slavko Lauš rekao je kako sindikalni pokret doživljava veliku krizu te kako je tom pokretu žurno potrebna reforma – Nemamo prave sindikalne vođe, nestaje snage, vidite da smo razjedinjeni. Kako da ljudi vjeruju sindikatu? Ne pričom, nego djelima. A pričati demagogiju, od toga nema ništa – rekao je Lauš. Poručio je da što hitnije treba uraditi promjene u sindikatima, dovesti i ujediniti ljude, ustvrdivši kako će sindikalne vođe, ako nastave dosadašnju praksu, izgubiti povjerenje svog članstva

Izvor: Bljesak.info

Komentari su zatvoreni.