Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Prosvjetari u RS-a bi mogli ostati bez posla zbog manjka učenika

klupe-ucionica-prazne

Predsjednici sindikata obrazovanja RS-a upozorili su danas na katastrofalnu demografsku sliku RS-a, kao i da bi zbog smanjenog broja đaka koji pohađaju nastavu u tom bh. entitetu jedan broj nastavnika mogao ostati bez posla.

Na osnovu administrativnih kriterija Ministarstva prosvjete RS-a, 89 područnih i osnovnih škola više ne ispunjava uslove za taj status i moglo bi doći do njihovog gašenja, jer nemaju dovoljno upisanih đaka.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS-a Dragan Gnjatić je podsjetio da je Zakonom o osnovnom obrazovanju definirano da je potrebno da osnovna škola ima najmanje upisanih 18 odjela da bi se smatrala funkcionalnom.

”U RS-u postoji određeni broj škola u kojima u ovoj školskoj godini nije upisan nijedan učenik”, istaknuo je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Da se RS iz godine u godinu suočava s negativnim prirodnim priraštajem, upozorio je i demograf Aleksandar Čavić, podsjetivši da je, po podacima iz 2015., taj bh. entitet ostao bez 5.700 stanovnika i da je od 64 lokalne zajednice samo Banja Luka imala pozitivan prirodni priraštaj i to na nivou statističke greške.

”Ako se ovako stanje nastavi sve rubne lokalne zajednice u sljedeće dvije godine ostat će bez stanovništva”, upozorio je Čavić.

Pozvao je na usvajanje pronatalitetne politike.

Izvor: Bljesak.info

Komentari su zatvoreni.