Potvrđena legitimnost!

No-1 sindikat

U povodu novog Zakon o radu za teritorij FBiH Sindikati su primorani kroz određen i vrlo strog postupak dokazati da su u svome području djelatnosti reprezentativni , što u prijevodu znači ovlašteni da pregovaraju sa poslodavcem. I nije slučajno što se to događa baš u ovo vrijeme kad se pregovaraju novi Kolektivni ugovori i drugi zakonski akti u FBiH. Između ostalog novim Zakonom o radu je propisano kako se Sindikat smatra reprezentativnim:

• ako je uredno registriran kod nadležnog organa;
  • ako se pretežno financira iz članarine;
  • ako Sindikat čini najmanje 30% od ukupnog broja uposlenih u određenoj oblasti (osnovno obrazovanje)
  • itd,…

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlade HNŽ-a je 20. lipnja 2016. godine donijelo Rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikata učitelja u HNŽ-u u djelatnosti osnovnog obrazovanja na području HNŽ-a. A to znači da je ”naš” Sindikat legitimni pregovarač u novonastaloj situaciji za djelatnost osnovnog obrazovanja.

Koliko to znači govori činjenica kako je ovih dana u Sarajevu organiziran prosvjed ispred institucija Vlade FBiH iz razloga jer je Vlada pokrenula postupak brisanja Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SOOiO FBiH) iz Registra zbog određenih nepravilnosti pronađenih kod provjere reprezentativnosti. I vrlo je lako moguće kako će u nekim sredinama neki drugi Sindikati pregovarati sa poslodavcem, a ne oni koji najbolje poznaju tu oblast. Na svu sreću, ili bolje reći zbog odgovornog i savjesnog rada vodstva Sindikata učitelja u HNŽ-u, kod nas nije takav slučaj.