Potpisan Kolektivni ugovor za osnovne škole

IMG_6297-8b33c5c

Dana 04. rujna 2018. godine je održana konferencija za medije povodom početka školske godine i potpisanog Kolektivnog ugovora iz oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja u HNK. Prisutnima su se obratili sa značajnim informacijama iz obrazovanja i samog Kolektivnog ugovora, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, Slavko Lauš, i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, Omer Tipura.

Predsjednici dva sindikata osnovnog obrazovanja koja djeluju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Slavko Lauš i Omer Tipura izrazili su zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom koji, među ostalim, predviđa povećanje plaća u iduće tri godine.

Ministar Hadžović je poželio sretan početak školske godine svim učenicima i zaposlenicima u školama i istaknuo kako je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo i odradilo svoj posao na vrijeme, budući da je školska godina počela na vrijeme drugu godinu zaredom, prvim ponedjeljkom u mjesecu rujnu, čime se stabilizirao sami početak školske godine, problematično pitanje u prošlosti.

„Uspješno smo odradili organizacione šeme, zbrinuli smo kompletan tehnološki visak i naravno potpisali Kolektivni ugovor sa Sindikatima osnovnog odgoja i obrazovanja“, kazao je ministar Hadžović, naglasivši da je ovaj Kolektivni ugovor dao određena prava zaposlenicima i da je dosta kvalitetniji u odnosu na prethodni.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, Omer Tipura je istaknuo da su održani mnogi sastanci i pregovori sa ministrom Hadžovićem i premijerom Hercegom, koji su tekli uz obostrano uvažavanje, razumijevanje i usuglašavanje stavova na jedan korektan način. „Zahvaljujem u ime radnika koje predstavljam kompletnoj Vladi sa resornim Ministarstvom na razumijevanju i dobroj saradnji. Želim da naglasim da u prethodnih deset godina nismo imali povećanje plata i priliku da potpišemo ovako kvalitetan kolektivni ugovor. Mi smo sa ovim Kolektivnom ugovorom zadovoljni, jer pored toga što obuhvata financijsku stranu, obuhvata i prava i obaveze svih uposlenika i poslodavaca u osnovnom odgoju i obrazovanju“, kazao je Tipura.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, Slavko Lauš je istaknuo da je ovaj Kolektivni ugovor pokazatelj da se počelo ozbiljno misliti o osnovnom odgoju i obrazovanju, koje je u prošlosti bilo napušteno.

„Naišli smo na ljude u resornom Ministarstvu i Vladi koji su razmišljali kao mi i razumjeli specifičnosti osnovnog obrazovanja. Osnovno obrazovanje mora biti najkvalitetnije, jer u njemu su temelji. Ima još dosta mjesta za napredak, ali napraviti pomak nakon deset godina je nama uspjeh, tj. pomak od povećanja plata za 15 posto, koje će u konačnosti nakon tri godine doći na 17 posto. Moram zahvaliti Vladi, odnosno socijalnom partneru na fer pregovorima i uspješnoj saradnji. Posebno želim zahvaliti premijeru Hercegu, koji je doprinjeo svemu ovome i naravno našem ministru Hadžoviću koji je bio uz nas od prvoga dana i uvjeravao nas da ćemo napraviti nešto dobro“, kazao je Lauš, naglasivši da će ovaj Kolektivni ugovor, tj. pomak, najviše osjetiti učenici.

izvor: http://www.monkshnk.gov.ba