Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


PISA projekt 2018

pisa

PISA (Programme for International Student Assessment) predstavlja najveće međunarodno ispitivanje učeničkih postignuća iz područja čitalačke i matematičke pismenosti te pismenosti iz prirodnih znanosti. Provode se od 2000. godine, i to svake tri godine. U samo istraživanje je uključeno više od 80 zemalja učesnica, a BiH po prvi put učestvuje u ovom istraživanju.

 

Istraživanje PISA 2018 predstavlja sedmi ciklus PISA studija. Probno testiranje PISA 2018 je u Bosni i Hercegovini provedeno 2017. godine, a glavno testiranje će se provesti u travnju i svibnju 2018. godine. Istraživanje će obuhvatiti 236 škola iz BiH, a bit će uključeno oko 7.000 petnaestogodišnjaka iz 70 škola Republike Srpske, pet škola Brčko distrikta BiH i 138 škola Federacije BiH.  U Hercegovačko-neretvanskoj županiji istraživanje će se provesti u 14 osnovnih i srednjih škola.

 

PISA istraživanja provodi se u trogodišnjim ciklusima, a cilj mu je pomoći zemljama sudionicama kod donošenja strateških odluka iz oblasti obrazovanja na temelju empirijskih, statističkih podataka o postignućima učenika. Drugim riječima, PISA ukazuje na slabosti u obrazovnim sustavima te naznačuje u kom pravcu trebamo djelovati kako bi se te slabosti otklonile, a obrazovanje jedne države unaprijedilo.

 

Naime, PISA rezultati ne utječu na ocjenjivanje učenika i nastavnika, nego ukazuju na stanje u obrazovnim sustavima i politiku obrazovanja. Rezultati učenika i škola ne procjenjuju se pojedinačno, već se prikazuju kao cjelokupna postignuća učenika na razini zemlje.

 

PISA ima sljedeće karakteristike:

  • predstavlja najopsežnije svjetsko međunarodno istraživanje u obrazovanju;
  • odnosi se učenike u dobi od 15 godina;
  • procjenjuje spremnost učenika za život;
  • mjeri pismenost učenika u čitanju, prirodnim naukama i matematici;
  • prikuplja kontekstualne informacije o obrazovnim praksama u zemljama učesnicama.

 

Učešće u PISA istraživanju je važno jer se rezultati mogu koristiti za:

  • ukazivanje koliko su učenici u Bosni i Hercegovini pripremljeni za učenje nakon završetka škole;
  • identificiranje oblasti koje škole, obrazovni sistemi i vlasti trebaju unaprijediti;
  • omogućavanje uspoređivanja učeničkih rezultata i uvjeta za učenje među različitim zemljama.

Komentari su zatvoreni.