Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Obilježen Svjetski dan učitelja

IMG_8809

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ danas je prigodnim programom obilježilo 5. listopada – Svjetski dan učitelja.
Prigodnim obraćanjem učiteljima i svim prosvjetnim djelatnicima njihov dan čestitao je dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, koji je u obraćanju istaknuo:

„Biti prosvjetni djelatnik i odgajatelj puno je više od jednog zvanja, jer djecu prije svega, treba voljeti i razumjeti, u njih vjerovati i voditi ih kroz djetinjstvo do odrasle osobe. Zato je uloga učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju nemjerljiva, a bitnost posla i rada ogromna, kako za budućnost našeg obrazovanja, tako i za napredak naše zajednice i društva. Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni suradnik. Primarna mu je uloga da učenicima bude od pomoći u razvitku dječjih fizičkih i psihičkih potencijala, te da im pomogne u dostizanju pojedinačnog maksimuma u razvitku. Zato veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju koje daruju našoj djeci, vodeći ih do novih spoznaja, školskih i onih životnih, upućujemo upravo našim nastavnicima.

IMG_8854

Kvaliteta obrazovanja najvažnija je za uspjeh i razvitak jedne zemlje, a on zahtjeva sustav koji ima obrazovane, motivirane i učinkovite nastavnike, istovremeno ih podržavajući u učionicama, kao i u njihovom stručnom usavršavanju. Ovom prigodom posebno želim naglasiti da nikakve predrasude, opredjeljenja, te politički, socijalni, osobni ili bilo koji drugi interesi, ne smiju biti prepreka ispravnom pristupu i zajedničkom radu bez kojeg ne možemo našoj djeci omogućiti kvalitetno školovanje i sigurne temelje za njihovu budućnost.

BB2A4727_naslovna-2e1bc76

Profesija prosvjetnog djelatnika mora biti prepoznata i značajno više cijenjena u društvu jer upravo prosvjetni djelatnik to zaslužuje. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uvjeta školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika.
Stoga će Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ  i dalje raditi na promoviranju nastavničkog zvanja, te na stvaranju boljih uvjeta obrazovanja i boljeg položaja prosvjetnog djelatnika u društvu“, zaključio je ministar Hadžović.

Inače, u sklopu prigodnog programa učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i nenastavnom osoblju koji su tijekom školske 2016./2017. godine otišli u mirovinu, uručene su zahvalnice za dugogodišnji rad.

Program je bio edukativnog karaktera, sa izlaganjima dva predavača, Amele Medar iz Pedagoškog zavoda Mostar i Radmile Lauš, iz Zavoda za školstvo Mostar na temu „Standardi nastavničke profesije – perspektive“.

BB2A4866-d3a49af

izvor: http://www.vlada-hnz-k.ba/hr/novosti

Komentari su zatvoreni.