Novi sastanak – stari problemi.

laus-herceg-sastanak

Slavko Lauš, predsjednika Sindikata učitelja  HNŽ-a i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske sastali su danas, 14. lipnja 2016. u Mostaru u Uredu predsjednika Vlade HNŽ-a.

Sastanku je prethodilo niz aktivnosti Sindikata učitelja na poboljšanju uvjeta za djecu i djelatnike u osnovnom obrazovanju. Sastanak, iako značajan, samo je jedan u nizu koji se održao ili će se održati ovih tjedana. Iako je ”kraj” škole, one nastavne, Sindikat ne gubi vrijeme i traži mogućnosti, prvo dakako pregovorima, kako bi se u iduću školsku godinu ušlo što spremnije.

Lauš je predsjednika Hercega upoznao s položajem i materijalnim statusom učitelja u Hercegovačko – neretvanskoj županiji govoreći ponajviše o problemima s kojima se učitelji susreću. Posebno je istaknuo natječaje koji se provode na određeno vrijeme, potom zbrinjavanje tehnološkoga viška,  Zakon o radu i druge zakonske akte koji već duže vrijeme čekaju svijetlo dana, ali i ukazao na  potrebu aktivnijega rada gospodarskog – socijalnoga vijeća Županije, te izrazio uvjerenje u to kako će kroz suradnju i pregovore s resornim ministarstvom i  Vladom, ipak biti iznađena rješenja i za ta i dalje otvorena pitanja. Predsjednik Sindikata učitelja poseban je naglasak dao na pravomoćne presude djelatnika koje godinama čekaju na izvršenje.

”Za ovu Vladu ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najbolje investiranje u budućnost”, kazao je predsjednik Herceg i dodao ”uz proračunska sredstva koja izdvajamo, a koja su vrlo značajna, Vlada je, također,  donijela Odluku o tomu da povoljnim kreditom Svjetske banke, u ovoj i sljedećoj godini, osigura devet milijuna KM za poboljšanje energetske učinkovitosti školskih objekata u našoj županiji”. Predsjednik Herceg je tijekom razgovora naznačio i to da je Vlada ostvarila prvi zacrtani cilj – stabilizirala Proračun. Taj ostvareni cilj već daje konkretne rezultate.  Plaće i sva druga izdvajanja iz Proračuna uredno se isplaćuju već u prvoj polovici tekućega, za prethodni mjesec. ”Vlada je  odlučno krenula u rješavanje desetljeće nagomilanih problema kada su u pitanju sudske tužbe. Njezine i aktivnosti Županijskog javnog pravobraniteljstva već su dale konkretne rezultate i proračunske uštede”, zaključio je predsjednik Herceg ističući i to kako se razmatra i jedna od mogućnosti zaduživanja Vlade HNŽ-a namjenski za isplatu presuda, jer krediti su 4 – 5 % dok kamate na glavnice su 12 %, odnosno tim kreditima bi se ostvarile dodatne  uštede.

Nadati se je značajnijem pomaku u osnovnom obrazovanju u HNŽ-u. Uskoro još detalja sa sastanaka, a i o rezultatima, ako ih bude, neće nam promaći. O njima ćemo Vas zdušno informirati.