Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Novi nameti pokreću lančanu reakciju poskupljenja

place_5793143

Novi nameti na gorivo, i to 15 feninga, koje još treba usvojiti Parlament BiH, ići će za izgradnju cesta i autocesta. Utrošak tih nameta u Federaciji će biti u omjeru 10 feninga za Autoceste Federacije i pet feninga za Ceste Federacije. Iz Autocesta Federacije ističu kako će ovi novi nameti na gorivo, osim za nove kilometre autoceste, biti jamstvo za vraćanje postojećih kredita.

Za struku nema sumnje, novi nameti na gorivo za građane će značiti lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica i veće troškove. “Petnaest feninga nije malo jer kad pomnožite da će to proizvodnju poskupjeti u čitavom tom lancu do krajnjeg korisnika jer naši proizvođači ne mogu i nemaju prostora da amortiziraju na drugoj strani. Ta druga strana bi bila plaća radnika, to je još jedino ostalo da se štedi”, ističe ekonomska analitičarka.

Hoće li dodatne akcize za gorivo biti usvojene znat ćemo 5. travnja, a eventualno usvajanje dodatnih trošarina će, kako su ustvrdili ekonomski stručnjaci, utjecati da ionako loš životni standard građana bude još lošiji.

Bljesak.info

Komentari su zatvoreni.