Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Najnovije dopune Zakona o visini zatezne kamate

procenti-e1468749007337

Najnovije dopune Zakona o visini zatezne kamate u FBiH objavljene su 23. prosinca prošle godine u Službenim novinama FBiH.

Dopune Zakona o visini stope zatezne kamate u Federaciji BiH /FBiH/, prema kojima se sudskim presudama glavnica za neplaćene račune za komunalne usluge obračunava po kamatnoj stopi od 12 posto, a istovremeno se za zaostale plaće obračunava po kamatnoj stopi od 0,2 posto, još jedan je u nizu udara na radnička prava.

Kako doznaje bljesak.info ”Ovim Zakonom narušena je pravna ravnoteža između javnog interesa i interesa radnika, odnosno građana. Riječ je o nepravednom položaju radnika u odnosu na državu, pravne osobe i druge gospodarske subjekte, kao i kršenju osnovnih načela obligacijskog prava. Na ovaj način vlasti stimuliraju poslodavce da krše radnička prava, jer nema zatezne kamatne stope koja ima funkciju da prisiljava poslodavca na izvršavanje obaveza. Istovremeno, poslodavcima se omogućava da rade s novčanim sredstvima radnika 10 do 15 godina, dok se ne okonča sudski spor”.

Komentari su zatvoreni.