Sindikat učitelja

www.sindikatuciteljahnz.org


Čestitka u povodu Dana žena

18-ruza

Žene su se tijekom povijesti borile i stradale za svoje ideale. Da bi bile voljene, prihvaćene i u javnosti jednake svom suprotnom spolu, riskirale su ono što im je bilo najvažnije: život, obitelj i radno mjesto. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena, kojega u naše vrijeme slavimo svake godine 8. ožujka, pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Dan žena obilježava se u cijelom svijetu u spomen na prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila, 8. ožujka. 1857. u New Yorku. Tekstilne su se radnice pobunile protiv načina na koji je postupao tadašnji režim i prosvjedom su zatražile kraće radno vrijeme, bolje radne uvjete, veće plaće, pravo glasa i zabranu rada djece. U tim teškim vremenima u Europi su se posebno istakle njemačke socijalistice Clara Zetkin i Rosa Luxemburg.

Iako su danas neka druga vremena,  prostora za napredak još itekako ima. Žene i danas, uza sve vrijednosti koje deklarativno ističemo, za svako svoje postignuće moraju uložiti i dati više negoli muškarci, a do cilja dolaze putem s više prepreka.

Sa željom da se uloga žene u našem društvu razvija na najbolji mogući način, našim članicama i svim ženama čestitamo 8. ožujak – Međunarodni dan žena.

Sindikat učitelja u HNŽ-u

Komentari su zatvoreni.