Čestitka povodom 1. svibnja

velikasvibanj-Kopiraj

Poštovanje kolege i kolegice, članovi i članice Sindikata svima Vama upućujemo najiskrenije čestitke  povodom Međunarodnog praznika rada i želimo mnogo uspjeha u životu i radu uz nastojanje da izgradimo bolje društvo u kojem će svaki pojedinac imati mogućnosti da dostojno živi od svog poštenog i predanog rada.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na 1. svibanj 1886. godine kad je u  Chicagu  prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

Hoćemo raditi i od rada živjeti!

Sindikat učitelja u HNŽ-u