Čestitka povodom 1. svibnja – Međunarodnog prazika rada

da-bi-slavili-praznik-rada-prvo-bi-morali-imati-posao-504x335-20100417-20101019013901-296839

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na 1. svibanj 1886. godine kad je u  Chicagu  prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

Svjedoci smo velike migracije, kako naših sugrađana tako i ostalih, pema zapadu. Ako nam je ”zapad” uzor, a zasigurno je,   nadati se je kako će vladavina prava i poštivanje radnika u velikom postotku doći i do nas. U protivnom svi smo na gubitku. Evo jedan primjer:

Danas, petak 29. 4. 2016., sasvim običan radni dan za nas učitelje, ali ne i za jednog učenika 2. r. Ivana i njegov razred. On se danas pozdravio sa svojim prijateljima i učiteljicom pa i sa mnom, s kojim dijeli zajednički hodnik u školi, jer već sutra sa cijelom obitelji putuje u Njemačku. Već u ponedjeljak, 2. svibnja, polazi u školu u Njemačkoj. Razmišljam o dječaku. Kako će se prilagoditi? Nije tužan, naprotiv, veseo je jer će cijela obitelj biti na okupu. Razmišljam o dječaku i o tomu kako će za dva dana uspjeti ono u čemu naši poslodavci nisu u stanju za 7 i više godina, koliko inače čekamo zakonsku regulativu devetogodišnjeg obrazovanja. Dječak će u ponedjeljak biti u ”modernoj školi” sa modernim programima za samo dva dana.

Upućujemo najiskrenije čestitke našim članovima povodom Međunarodnog praznika rada i želimo mnogo uspjeha u životu i radu uz nastojanje da izgradimo bolje društvo u kojem će svaki pojedinac imati mogućnosti da dostojno živi od svog poštenog i predanog rada.

Hoćemo raditi i od rada živjeti!

Sindikat učitelja u HNŽ-u